Jak prawidłowo przechowywać jedzenie? [Nie marnuj! cz. 2]

W poprzednim wpisie z serii Nie marnuj! pisałam o problemie marnowania żywności w Polsce i na świecie. Opisałam, co można zrobić w skali swojej kuchni, by temu przeciwdziałać – proste czynności jak planowanie posiłków, przemyślane zakupy, wykorzystywanie produktów do końca i ich przetwarzanie mogą pomóc zmienić sytuację. Dziś zapraszam na garść szczegółowych informacji dotyczących prawidłowego przechowywania jedzenia.

Psst! Zacznij tu: Nie marnuj! cz.1 Jak nie marnować jedzenia?

Temperatura lodówki – zbyt wysoka lub zbyt niska będzie skracać życie naszych produktów. Optymalna to ok. 2-4oC

Tłok w lodówce – zbyt duża ilość produktów w lodówce zaburza przepływ powietrza i dystrybucję zimna. Rzeczy stojące w centrum mogą więc mieć wyższą temperaturę i przez to szybciej się psuć.

Pochłaniacze etylenu – rośliny wytwarzają gaz – etylen, który odpowiada za opadanie liści, dojrzewanie owoców i starzenie się roślin. Co za tym idzie – przyspiesza dojrzewanie i psucie się owoców i warzyw. Nie sposób wyeliminować tego zjawiska, ale by zachować dłużej świeżość produktów warto zaopatrzyć się w pochłaniacze – są dostępne w sklepach internetowych i w stacjonarnych sklepach AGD.

Gotowe posiłki – powinny być trzymane w lodówce lub chłodni. Najlepiej przekładać dania do szczelnie zamykanych pojemników plastikowych lub szklanych. Garnki powinny być przykryte pokrywką, a talerze zabezpieczone folią spożywczą lub aluminiową.

Ziemniaki, buraki, cebula i czosnek – powinny być przechowywane oddzielnie od siebie, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, np. w szafce. Nie trzymaj warzyw w foliowych woreczkach!

Orzechy i pestki – jeśli masz ich duży zapas, dobrze będzie trzymać je w lodówce w zamykanych pojemnikach. Orzechy i pestki zawierają bowiem sporo tłuszczu, który w temperaturze pokojowej w końcu zjełczeje. Mniejsze ilości dobrze poradzą sobie w chłodnym, ciemnym miejscu w mieszkaniu.

Banany – wydzielają bardzo dużo etylenu, więc najlepiej trzymać je odseparowane od innych owoców.

Świeże grzyby, pieczarki – najlepiej mają się w papierowych torebkach, w lodówce.

Cięte zioła, natki – nie zwiędną tak szybko, jeśli potraktujesz je jak cięte kwiaty i włożysz do pojemnika z niewielką ilością wody.

Sałata – dłużej zachowa świeżość, jeśli zawiniesz ją w ręcznik papierowy i foliowy woreczek przed włożeniem do lodówki.

Jagody, truskawki, maliny itp. – należy je przechowywać w lodówce, najlepiej w pojemniku wyłożonym papierowym ręcznikiem. Owoce jagodowe bardzo szybko psują się pod wpływem wilgoci, dlatego nie myj ich przed włożeniem do lodówki – dopiero tuż przed spożyciem!

Konserwy – jeśli nie zużywasz całej kukurydzy czy groszku na raz, nie przechowuj reszty produktu w puszce! Przenieś ją razem z zalewą do słoika lub innego zamykanego pojemnika i zjedz w przeciągu 2-3 dni.


W poprzednim wpisie podałam linki do filmów na kanale Clean my Space ze wskazówkami dotyczącymi przechowywania jedzenia. Przypominam je i tym razem:

Filmik 1

Filmik 2

Filmik 3

Jeśli wiesz o innych sposobach na przechowywanie jedzenia, żeby nie psuło się tak szybko, daj koniecznie znać w komentarzach!


Tekst powstał na potrzeby e-magazynu V mag

Advertisements

3 thoughts on “Jak prawidłowo przechowywać jedzenie? [Nie marnuj! cz. 2]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s